Буден духом или творчески заспал

Честит празник на будните духом!

Преди да избързаме и да се почувстваме набързо вие и аз едни от тях, си задавам въпроса будна ли съм наистина? Какво означава да си буден?

angel-1576656_1920

Чудесно място е да спомена, че нямам такива отговори за четящия. Изобщо готови отговори няма, а и да има – те не вършат работа. Аз мога само да назова митовете, които владеят вярванията и вниманието ни. Сега е и добро място да спомена, че от години намирам в кривите черти на Българския характер огромни диаманти и го пиша без капка сарказъм. До тези заключения човек може да достигне едва, когато разбере защо ние изразяваме такива черти и защо лесно ги прихващаме.

Не убеждавам в нищо. Това е празна и глупава работа, а че има същества на този свят, които си я избират за професия, си е техен личен избор. Моят начин е да си припомням заблудите и капаните на този свят от време на време. Духовна имунизация, защото от всякъде ни заляха с духовност-лъжовност. Чрез опити и наблюдение можеш да установиш, че капаните са много и престават да бъдат активни, когато единственият, към когото се насочиш за отговори и вътрешни борби си единствено ти.

Ни един отговор не е дошъл отвън преди да се е събудил въпрос за катерене отвътре.

С риск да разочаровам, ще припомня, че ценностите, които ни продава агресивно този настоящ свят, и с които ни облъчва са фалшиви, призрачни и водят към задънени улици. От тези задънени улици обаче изходът е само нагоре и това е най-хубавото. Фалшиви са капаните, както са и фалшифи отговорите, които този свят затрупва срещу нас. Очаквания, вярвания, оценки, хиляди мнения и интеракции създават хиляди фалшиви реалности, каузи и други атрибути на днешното време. Вметвам бързо, че това не е критика, а наблюдение.

Преди да навърша 6 години знаех това, а до 9-ти клас бях твърде отегчена от повърхностни разговори и залъгалки. От ден първи тук, ние се сблъскваме с кривото огледало на света.  Оценките и обратната връзка, които получаваме, най-често ни доизкривяват, защото ние сме учени да ги приемаме като насоки. Имало е периоди в живота ми, в които съм се опитвала и насочвала силите си към това да залъжа себе си и да отхвърля простите си наблюдения от дете до днешния момент.

Една от най-големите ми глупости наистина (и едновременно с това огромна радост е, че се самоубедих и ме доубедиха да участвам в парада. Въпреки моите усилия, лесните вярвания не проработиха при мен и започнах да забелязвам, че от прекалено възприемчивост и всеядство големи прозрения не идват. Хубави са тези опитности, за да спре човек да си пробутва убеждения, които не са негови.

Да се изгубиш в нещо е част от неговото опознаване. Единици са хората, за които мога да кажа, че са будни или вървят към себепознание. Не че има смисъл и моето изказване за това 🙂 Този естествен стремеж можеш да го намериш повече в човеци водещи опростен и обикновен живот, отколкото онези отрупали дните си с фалшиви декори. Простата истина е, че малко хора знаят истински как да се събудят и как да не се лъкатушкат наляво-надясно из живота в чуденки.

Друг мит е, че малко хора си го признават, а онези, които все пак го признават го правят, за да избегнат критика или да се оневинят предварително. Опитай да разбереш колко много НЕ знаем и пред теб се открива цял океан. После почни ден след ден да наблюдаваш реакциите си, да видиш колко си автоматизирал действията си и се питай защо влизаш в старата схема. Сега започват да бъдат потребни методи за отучаване от навиците много повече, отколкото методи за научавана на още. Човекът, при цялото си облъчване стана затворено шише, не може да му се налива с фуния отгоре повече и сега иска да забрави, че го е боляло някога. Съвсем естествено също.

Едни от най-тъжните хора, които познавам са изчелите цели библиотеки, най-често безразборно или по препоръки, единствено цитати си спомнят и са загубили способността си да мислят. Противно на литературните измислени „светила“, ще кажа, че по-голяма грешка от това да пробутваш литературата за консумация няма. Казват, че да четеш е добродетел. Може и да е, може и да не е. Когато четенето стане компенсаторно на търсенето в твоя собствен живот, какво е? Почивка може би.

Книгите са инструменти и четенето е минимална потребност, която сама по себе си няма да отведе никъде, ако човекът, който я извършва я вижда като такава. Паметта е лъжовна и асоциира с грешни изводи нещата. Ако ви питам преди месец какво ви се случва, историята вече се е променила, докато я възпроизвеждате.  Четенето е част от битието като цяло, от целия живот и отделено просто се изкривява и изражда като всичко останало обречено да живее индивидуално и гордо на трона си. Глуповато е да ти се възхищават колко книги си прочел или дори да те питат за това.

За много от будителите ние така и никога не сме чули или прочели. Дори и за онези, които сме чели и сме чули, бихме могли да направим наблюдението, че онова, което се е случвало в духа им е останало скрито по подходящ начин и не може да бъде предадено напълно. Когато седнеш до събуждащ се човек се усеща по всичките му реакции и липсата му на реакции към глупости, че е на собственото си пътешествие. До къде ще стигне си е негова работа, най-много отказали се вероятно има малко след стартовата линия.

За едно съм сигурна и то е, че докато възхвалявате технологичността, предприемачеството и напредъците на нашето време, един ден ще отбележат този период като наченките за пробуждане. Нищо повече. Далече сме още от начина, по който искаме да се виждаме. Ако това ви огорчава, също ви дава информация къде сте. Ако ви освобождава това твърдение, отвътре нещата са активни и те могат да сътворят нещо.

Истинският път не е движение наляво или надясно по плоскостта на „света“, а движение нагоре или навътре по линия, намираща се извън него, движение в духа, а не в „света“. Освобождението от това, да реагираш на „света“ и опортюнистически да се приспособяваш към „света“, е най-великото завоевание на духа. – Николай Бердяев, том 3 на „Смисълът на творчеството“

 

Facebook Comments

Още Вдъхновение

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.