3 причини защо от една тиква можеш да издялкаш чудовище, но не и да да изваеш човек.

За тиквите с любов

*При цялото ми уважение към плодовия зеленчук, който хората дълбаят щастливо по Halloween. Разсъждавах над тиквения символизъм след разговор, в който изразих не съвсем топлите си чувства по отношение на този вече типично български празник 🙂 

Истински тикви от pixabay

Е, аз пък съм свободна да си коментирам каквото пожелая. Особено за горките неодушевени тикви, които макар да са част от живата природа изобщо не биват попитани дали искат да участват в цялото това чудо. Нали сме на планетата на свободния избор?

Даже и веганите не ги питат дали могат да ги ядат, а ние всички очаквахме повече от тях. Моля никой, който се идентифицира с: празника Halloween, тиквите, глобализацията или позитивното мислене да не се чувства засегнат или застрашен. Всеки е свободен да празнува, каквото и както си поиска, стига да не подпали нещо или да наруши човешките права, например.

На това не се гледа с добро око.

За трансформиращата сила на тиквите

Ние възприемаме за даденост факта, че тиквите растат отново и отново всяка година. Замисляме се за преходността и трансформиращата сила на тяхната природа, едва когато тиквите започнат да се разхождат сред нас в несвойствени за тяхната природа форми. Например дегизирани като човек.

Елин Пелин е обърнал внимание на този неразрешен от вселенските закони проблем още с разказа си „Печена тиква“, като по този начин е подготвял Българския народ за приемането на Halloween като празник трансформиращ страха и осигуряващ нови права и свободи на деца и възрастни (например да ти звънне на вратата непознат ила да си сипеш едно-две-десет вечер сред тикви). Изобщо мистър Пелин се е стремял да ни поготви за празник, който влияе психологически ползотворно над нашето иначе поуплашено съзнание.

Да издълбаеш тиква, да се облечеш като тиква или да бъдеш тиква?

В този труден избор, в който и най-позитивния и политически коректен от нас е озадачен, настъпва момент, в който да дадем причините защо от тиквите стават чудовища, но не и хора. Това само по себе си, се надяваме, че ще накара съвременния човек, устремил се към великолепието на тиквения род, да се завърне към своя собствен – я, човешки, я български тук-таме. И без патриотизъм по Halloween, моля!

Гласовете ви чувам

Разбира се, интелигентният човек би проучил произхода на празника Halloween, би проверил мислено къде се намира на картата и би се запитал – защо след като всичкото познание се дава по света поне на няколко места едновременно, на нас просто не ни бил даден Halloween. Вие ще кажете, че ние каквото трябва, ние си го вземаме.

И сте напълно прави.

Че какво ни пречи да си го вземем?!

Дали е възможно този празник да е празен от съдържание за нашия народ подобно на изпразнена от семки тиква? Дали да не си вземем после и Денят на Благодарността от американците – той е положителен ден с пуйка. А щом белгийците могат да отворят музей за пържени картофки в Брюж, защо ние да не си направим празник на Шопската салата? В крайна сметка, ако другите ни постижения в света са непознаваеми за нас, ние всички ядем шопска салата и сами, и пред туристи.

След това затрогващо предълго встъпление, отклонение и една снимка, моите кратки тиквени разсъждения с три топ причини защо от една тиква можеш да издялкаш чудовище, но не и да да изваеш човек следват по-долу:

pumpkin-разсъждения

  1. Първо, тиквата е прекалено мека – с мекушавост не се стигала далече.
  2. Второ, подходящите за дялкане тикви са кръгли. Т.е. те  се развиват по хоризонталата, за да могат да си стоят по земята. На тях нищо не им идва „свише“ – само хорозионта гледат в низината, за тях висините не съществуват.
  3. Трето, една неизпечена тиква, опропастена в надежди да стане човек, би станала причина повече за смут, отколкото вдъхновение за другите тикви. От поразената тиква може да стане само един тиквеник. Разбира се има и тикви-цигулки.

Те са друга история.

Светлина

Facebook Comments

Още Вдъхновение

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.