Участници на Фестивала „Угар“ 2016

Теодора Кънева – водеща на Фестивал Угар 2016

В продължение на публикуваната основна програма на Фестивала, решихме да предствим участниците, които ще допринесат за осъществяването му.  Какво ни очаква в прекрасната древната месност Драгойна, станала свидетел на толкова много от живота по тези земи?  

Участници ще бъдат всички – на сцена, на поляна, навсякъде.  За начало, представяме прекрасната Теодора Кънева, лъчезарното момиче от Казанлък, което живее в Пловдив, има меден глас и способността да води хората на пътешествия по Земята и вътре в тях. Теодора ще бъде водеща на Фестивала тази година.

Тя обича Българския фолклор и традиции от сърце и винаги се усмихва. С удоволствие я поканихме да се присъедини. Кой ще пее, свири, танцува, твори на Фестивала в чест и слава на Св. Илия, кой просто ще радва останалите с присъствието си, четете по-надолу. 

За желаещи да получат повече информация относно участие, подкрепата и финансирането на фестивала – моля, заявете покана на: svetlina.triffonova@gmail.com.

Участници и съучастници

на

Фестивал Угар 2016

Ансамбъл „Филип Кутев“

Ансамбълът „Филип Кутев“ няма нужда от представяне. Днес те наистина пренасят красотата на Българския фолклор по света, основани са през 1951 година и са емблема за професионалния, жизнерадостен и истински фолклорен танц. Носят празненството и традицията в себе си и са прекрасен акцент на Фестивала Угар. На официалната страница на ансамбъла можете да намерите много информация за техните изпълнения.

Фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"
Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“

Коцент на „Тъпани и Гайди“

Концерт на традиционни родопски звуци, които от 2011 година насам събират „Тъпани и Гайди“ в лицето на: Валентина Добрева – вокал; Лазар Кермедчиев – каба гайда; Григор Лалов- каба гайда; Росен Росенов – каба гайда; Костадин Канев- каба гайда; Петър Йорданов (Бъни)- кахон; Георги Маринов Хорхе – диджериду. Алтернативен фолклор, нетрадиционни инструменти и живо емоционално свирене обединяват групата. „Тъпани и гайди“ свирят и пеят едно незабравимо, свободно и дълбоко преживяване –  можете да разберете сами тук и тук.

„Тъпани и Гайди“

Нестинарство

Какво е нестинарството, ако не истинска победа на духа над тлеността, над привидното, над „невъзможното“? Старата традиция на нестинарството продължава да същестува. Горо Горов, Маринела Градева и други ще я покажат наживо.

72366_190008541382590_365352497274934225_n

Оркестър Орион Бенд – народно веселие

Оркестърът е основан по идея на Георги Беделев и Красимир Канев през 1994г. и ще забавляват до късно през нощта гостите на фестивала. Музикантите често присътват на събори, надпявания и народни събития. Георги Беделев – клавир и гъдулка, Станимир Стойчев – кларинет и гайда, Иван Михайлов – Гагарин – саксофон, Добри Добрев – ударни, Стоян Щерев – акордеон и вокал, и солистите – Елена Беделева, Живка Иванова и Илия Плахов.

 

Надпяване и надиграване

Отново очакваме да се включат повече от планираните участници. Скоро ме попитаха дали има състезателен характер във Фестивала. Казах, че ако има такъв изобщо, то това ще е надиграването и надпяването. Фолклорните ансабмли, групите и всички участници ще могат да се включат в импровизациите, за които си мечтаят. В импровизацията се случва преживяването по най-истински начин.

Посрещане на изгрева

Участници ще бъдат всички, които останат за нощта между 22ри и 23ти юли, които останат на палатка или дойдат рано рано с отворени очи за първите лъчи. Слънцето грее за всички.

Sunrise
Изображение: data.whicdn.com

Ритуал „Угар“

Ритуалът „Угар“ е малката мистична тайна на Фестивала, който заедно с молитвите, които ще бъдат отправени за България ще допринесе до това да си спомним, че творим точно, когато изчистим плевелите, когато намерим чистота отвътре и отвън, когато сме заедно, когато един подаде ръце на тези около себе си, но не от слабост, не от мекушавост, а от сила – защото най-малкото действие предизвиква още Едно.

Хайдушка среща

Хайдутите, смятани за немирни разборници и какво ли още не, често са помагали на хората в нужда. Месността се смята за хайдушко средище, и така Георги Геориев решава, че може да протегне ръка през времето, за да покаже, че човечността и мъжеството са се случвали и без пушки, че са представлявали братсво, вярвания в доброто и свободата.

Регионален клуб „Традиция“ Нова Загора

Създаден през 2007 като доброволна културно-просветна общност от граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите, облеклото и историята. Правят възстановки на събития от историята на България, които връщат хората към миналите исторически и съдбоносни дни, изпълнени с мъжество и героизъм, това е хайдушката дружина на Регионален клуб „Традиция“.

13482923_245324272517683_5234453601169873833_o

 

Панаир на занаятите, творчеството и още

Участник след участник, съвсем не по азвучен принцип или важност, започваме да представяме кой с какво и защо ще е под дебелите сенки, на поляна или масички с произведенията си.

Занаятчийска камара Пловдив

Zanaytchiiskata Kamara

Регионалната занаятчийска камара в гр. Пловдив подкрепи Фестивала и се радваме, че ще присъстват с нас на Фестивала. „Нищо не може да замени вълнението от живата среща с творчеството, запазило дълговековната история на българските традиции в ярката палитра от произведения на народните занаяти.Целта на Регионална занаятчийска камара – Пловдив е да опазва наследството, да насърчава интереса към традициите и да популяризира българските занаяти.“

Художниците

ТонюХудожникът Тоню Цанев, който живее в с.Гранит – селото с най-стария дъб (345г. н.е.) грижи се за читалището, прекарва следобедите си в рисуване и тишина, понякога свири на необикновения инструмент бендир отделя централно внимание в творчеството си на Българския бит, култура и тайнство, ще представи малки битови картини, които нарича сам „зарезанки“. Ще има и изписани кратунки, които са цикъл с наименувание „пияни кратуни“. Наред с това ще има малко етнография и антиквариат. Интересен факт за Тоню е, че е открил Първия музей на мотиката в България, а на Фестивала ще го откриете да се забавлява заедно с талантливите художници Таньо Павлов и Станимир Видев, както и антикварят Васко Иванов от гр. Стара Загора, който ще представи етнография.

Дърворезба

Георги Георгиев - ДърворезбаГеорги Георгиев, който има прекрасен магазин за дърворезба ще представи дърворезба и малки сувенири. Георги ежегодно взима участие в базари и панаири на народните занаяти в цялата страна – Димитровград, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Нова Загора, Банско, Габрово. В магазина на Георги могат да се открият пана, икони и иконостаси,  рамки, сувенири от дърво; кукли от вълна, картини и какво ли още не.

 

Dea Things – ръчно изработени бижута

13453267_1082407668485972_1109322440_o  Замайващо красивите бижута на Доби Иванова от Dea Things ни оставят без дъх – приличат на картини. Изработени са изцяло на ръка от бижутерска медна и алуминиева тел, естествени камъни и материали. Всеки модел е авторски уникат, създаден с много любов.

Handmade by AdiMar

13131172_239573159736119_2411232023714851154_o

Адриана от Handmande by AdiMar ще представи декорирани с канап стъклени бутилки, адаптирани за вазички за декорация на дома и няколко други изделия за декорация. Интересното при нея е, че започвайки да се занимава с това първо домът е бива превзет от материалите, с които започва да работи; второ – постоянно някой й донася редици от стъклени бутилки, които да бъдат претворени и подарени.  Детската любов към канапа преминава в пораснала любов към ръчно изработени предмети, които си твори, докато вечер гледа Младежкия хълм от тереса.

 

Дизайнерска колекция на Анна Цонкова

Анна

Колекция бижута на Анна Цонкова, вдъхновена от четирите  стихии – огън, въздух, вода и земя, които по уникален начин се съчетават във всяка жена. Вътрешният свят на жената е много богат и разполага с качества подпомогнати именно от елементите. Идеята е всяка една от нас да се свърже по-дълбоко със себе си, да има повече баланс, любов, реализация в живота си в посоката, която е избрала. Камъните, формите, материалите, които използвам са в подкрепа качествата на определена стихия. Фейсбук страницата на Анна.

 

OpenMind D&B art

13086982_1761282674107380_11022603031632828_oАвторски творения, ръчна изработка – бижута, рисувани плочки и различни бутикови предмети за подарък от OpenMind D&B art . Творчески тандем, влагащи сърце и душа във всяко създадено творение. Обичаме да експериментираме с различни техники и материали, в различни области – от бижута, аксесоари и дрехи – до кожени изделия, рисунки, пана, рециклирани мебели и др. Всяко наше творение е авторско и носи личен почерк.

 

Crocus от Георги Колев

Георги Колев ще представи сувенири и бижута, изработени чрез плъстене на вълна. Когато се вдъхновни не може да спре да изработва предмети. За Угар е приготвил специално изработени обеци. Crocus страничка тук. 

 

Mariposa Handmade

13451251_593459094149028_220707856_n (1)

Биляна от Mariposa Handmade казва за творчеството: „Да твориш, значи да вдъхаш живот. Това правя с моите изделия – вдъхвам живот и цвят в ежедневието на хората. Защото ръчно изработените вещи са онези, които носят послание и ни определят като личности.“

 

 

 

Ателие-магазин Katerina Art

13433081_804528496346371_2409153138074815308_oКатерина ще направи за деца – сухо плъстене. Заедно ще изработват малки животни, пана и предмети. Повече информация: тук.

 

Златка Стоянова – Декупаж и плетиво

13499664_1400963416596120_287459686_oЗлатка Стоянова се занимава с приложно изкуство и декупаж. Твори върху всякакви предмети и мебели , като им предавам нов облик. С плетивото се занимава сестра й – Венка Стоянова. Двете заедно ще присъстват на Фестивала. Венка е самоука, но обожава да плете. Плете чанти, детски дрешки и какво ли не, а напоследък се увлича от детските играчки.

Лозка Борисова – арт облекла и аксесоари

ЛозкаГлавният инициатор на идеята за „Парцал фест“ и автор на името му. Занимава се с тъкани – шие, плете, тъче и багри. Изработвка аксесоари и дрехи чрез всички парцалчета и конци. Аксесорите и облеклата й са изработени ръчно и от естествени тъкани. Арт идеите на Лозка с етно мотиви можете да видите на нейния блог.

 

„Красотата ще спаси света“ – с български материали

13406844_1766700626882437_2118919004947236554_nРъчно изработени сувенири, мартеници и красиви неща от природни и типично български материали – зад страницата във Фейсбук „Красотата ще спаси света“ стои Донка Желева. Донка има Свидетелство от Задругата на майсторите по художествени занаяти – художествено плетиво.

Николина Андреева – Керамика

Керамика - Ники АндрееваНиколина Андреева от гр. Първомай използва грънчарското колело, което е на ток и работи в областта на художествената керамика. Много често използва традиционната техника „Сграфито“, която е характерна за Велико Търново.

Александра Гедзъ – цветя и бижута13523961_1148769625186691_2017641175_o

Александра желае в картините и паната си да покаже крастотата на природата в България, а нежността на  български жени с диадеми и огърлици. Щастлива е, че с творенията си носи радост и щастие на  хората. Повече от нейните творения можете да видите във Фейсбук групата й.

13232883_1155552424475579_5569855724389349943_nWith Freya

Мариела Иванова от „With Freya“ изработва чанти и бижута от ръчен филц, като съчетава мокро и сухо сплъстяване. С работата й можете да се запознаете на страницата With Freya във Фейсбук.

Фолклорни танцови и певчески групи, читалища, артисти и организации на „Угар“ 2016

Фолклорен клуб „Веселие“

13329442_235466126836831_2393164287721017573_oОснован през 2009 към Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Хасково“.  Основател и ръководител на клуба е Надежда Атанасова. Първите участници в клуба са родители на танцьори от ансамбъла, както и бивши вече порастнали изпълнители. През последните седем години Фолклорният клуб е имал участия в множество фестивали и празници в цялата страна, а уменията им се простират с над 80 автентични български хора.

 

Фолклорен клуб ДИВА – гр. Хасково

13336005_232855990431178_4014129999197501037_nСъздаден преди четири години, клубът изучава български народни хора и танци от всички етнографски области на България, както и танци на балканските народи. Има около 40 участници и досега е участвал на няколко фестивала. От фестивала „Кехлибарен грозд“ има Златен и Сребърен медал в различни категории. Участва в различни благотворителни концерти и с голямо удоволствие се включват на „Угар“. Ръководител на Фолклорен клуб „Дива“ – Нина Василева.

ДВГ „ИЗВОРЧЕ“

Основана през 2002г. и от тогава до днес са спечелили много първи награди, купи златни и сребърни отличия. Едно от изпълненията на ДВГ „Изворче“ тук:

Певческа група „Ручей“

Първата изява на „Ручей“ на сцена, с която грабват златен медал: видео тук. Групата е създадена едва през Есента на 2015г.

Певческа група “ЖГАФ“

Дамска фолклорна група за автентичен фолклор при НЧ „Заря – 1957“, основана през далечната 1965г. Групата се радва на високи отличия, множество медали, купи и плакети, а най – голямата награда е аплодисментите на публиката и радостта в очите на хората.

Народно читалище „Дядо Иван Арабаджията“1926 г.

13434802_240661916317252_2079748613747294449_nОсновано през 1926 г. от родолюбиви жители на с. Царацово. Сказки, беседи, театрални представления, празници, селски забави и конкурси, младежки вечеринки – всичко това е част от дейността на читалището. Изнасят се пиеси и карнавали за събиране на средства за закупуване на книги. В началото читалището развива активна просветна дейност като се помещава в частен дом, а после в местното училище. Читалището желае да помогне на потребностите на гражданите, свързани с развитието и обогатяването на културния живот, запазване на традициите и обичаите, както и възпитаване на националното самосъзнание.

Читалище „Христо Ботев“ 1936г, с. Горни Домлян

13321727_232347787148665_9161276276675558560_nСлед приключване на розобера в китното карловско с. Горни Домлян, през месец май, когато цялата Стремска долина  кипи от живот, в селото се отпразнува богатата реколта с  хора и песни.
През изминалите години Групата за автентичен фолклор при НЧ „Христо Ботев-1936г.” има много изяви в регионални и национални фестивали.  Успешното представяне на състава е придружено и с награди – Втора награда от националния фолклорен събор „Рожен 2006”, носители на златен медал от Старопланински събор „Балкан фолк” Велико Търново и безчет други отличия.

Народно читалище „Просвета“ 1921

НЧ

Народно читалище Просвета 1921, с.Злато поле, е основано през 1921 г.от група ентусиасти. През 1972 г. от битовата група се отделя група за автентичен фолклор. Песните, които се изпълняват са автентични – същите като на бабите и прабабите, както са се пеели на мегдана и сбирките. Групата пее акапелно, защото песните са с отпяване или както още се нарича антифонно пеене. Много награди им донася красивото наслагване на гласовете на двете групи, През 1986 г. групата е обновена и участва в националния събор на народното творчество в Копривщица. Следват няколко златни медела и редица отличия.

Facebook Comments

Още Вдъхновение

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.